Un proiect de act normativ prevede adoptarea Acordului de garanţie voluntară între Comisia Europeană și România


Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea Acordului de garanţie voluntară în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului din 19 mai 2020 între Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 22 iunie 2020 şi la Bruxelles la 15 iulie 2020.

Conform prevederilor art. 5 alin.7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările și completările ulterioare, în cazul materializării riscului de executare de către UE a garanţiilor emise de statele membre, obligaţiile de plată ce revin României în cadrul Acordului de garanţie, se asigură prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat, refinanţării şi rambursării anticipate a datoriei publice guvernamentale.

Potrivit prevederilor Regulamentului, CE va despăgubi Garantul (implicit România) din sume recuperate ulterior de aceasta de la statele membre în cauză în cadrul acordurilor de împrumut/acordurilor de garanţie încheiate între acestea şi CE.  Sumele astfel recuperate potrivit acestui mecanism, se virează în contul de valută al Ministerului Finanţelor Publice deschis la Banca Naţională a României și reîntregesc şi/sau majorează disponibilul în valută existent în acest cont, după caz.