Au fost aduse modificări Legii pensiilor! Noutăţi privind acordarea ajutorul de deces!


Legea privind sistemul unitar de pensii publice a suferit recent modificări în ceea ce priveşte încadrarea în grupă de muncă şi acordarea ajutorului de deces.

OUG nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 595/2020.

Ţinând seama de faptul că noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice depăşesc valorile/limitele admise pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă din industria de armament, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, iar aceste condiţii de muncă nu pot fi ameliorate prin modificări ale tehnologiei folosite de către angajatori, este necesar ca aceste persoane să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

În locurile de muncă în condiţii speciale au fost introduse şi cele din activităţi referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute mai sus beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Atenţie! Beneficiază de aceste prevederi, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Iar drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

În ceea ce priveşte acordarea ajutorului de deces OUG nr. 97/2020 a introdus unele modificări.

Potrivit noutăţilor legislative, ajutorul de deces se acordă şi în cazul persoanei decedate care se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv până la 7 ani în cazul copilului cu handicap, dacă, anterior suspendării raportului de muncă sau de serviciu pentru acordarea acestui concediu, persoana era asigurată obligatoriu.

Ajutorul de deces se va acorda şi în cazul decesului unui membru de familie al persoanei aflate în concediul pentru creşterea copilului, astfel cum este definit la art. 126 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Atenţie! Persoana care solicită ajutorul de deces trebuie sa dovedească ca decesul persoanei pentru care se solicita ajutorul de deces a survenit începând cu data de 12. 06.2020, data intrării în vigoare a ordonanţei.

,