Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă va suferi modificări!


Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.718/2004.

Se prevede că în situaţia în care vor surveni situaţii cu deficit major de personal medical calificat, pe perioada pandemiei, supravegherea actului medical se poate realiza astfel:
a) şedinţele de dializă se pot realiza prin monitorizarea la distanță a pacienților, prin desfășurarea activității de telemuncă, dacă medicul nefrolog se află în izolare la domiciliu. Pentru desfășurarea activității prin telemuncă este nevoie de acordul medicului nefrolog, situație în care nu mai poate solicita concediu medical pentru această perioadă.
b) În centrele de dializă din zonele cu deficit de personal, pe perioadă determinată, supravegherea şedinţelor de dializă se poate realiza cu un număr mai mic de asistenţi medicali pe tură, respectiv 1 post la 5 aparate pe o tură.

În vederea diminuării ori evitării expunerii la infecţia cu virusul SARS-CoV-2 ,controlul anti-epidemic al personalului medical care lucrează în unitatea de dializă, se va realiza : a)-trimestrial, exsudatul faringian; b)-semestrial, prezenţa AgHBs, anticorpi anti-HB, anti-HC, RBW, examenul de urină şi transaminazele; c) -anual, anticorpi anti-HIV .