Care sunt caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească pungile de transport introduse pe piaţă?


În Monitorul Oficial nr. 593/2020 a fost publicat Ordinul nr. 1276/2020 privind aprobarea caracteristicilor tehnice de identificare a pungilor de transport fabricate din materialele care respectă cerinţele SR EN 13432:2002, pentru care nu se aplică ecotaxa prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Se prevede că pungile de transport fabricate din materialele care respectă cerinţele SR EN 13432:2002, pentru care nu se aplică ecotaxa prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, introduse pe piaţa naţională, trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe tehnice în vederea identificării şi valorificării:

a) substanţele folosite pentru obţinerea culorii pungilor de transport, pentru inscripţionarea elementelor de identificare şi informare potrivit legii, precum şi substanţele folosite pentru personalizare nu trebuie să modifice caracteristicile materialului care este utilizat la fabricarea pungilor de transport;
b) vor fi marcate cu un cod/număr/siglă pentru identificarea organismului care a eliberat certificatul pentru acordarea şi utilizarea mărcii de conformitate “OK compost ACASĂ” sau “OK compost INDUSTRIAL”;
c) vor fi marcate cu nume şi cod unic de înregistrare pentru identificarea producătorului/ manufacturierului şi ţării de origine – de exemplu: “Produs fabricat în România/Germania/Spania/China”.