Va fi lansată Platforma pentru o tranziţie justă!


Comisia Europeană a anunţat că va fi lansată Platforma pentru o tranziţie justă care va ajuta statele membre să îşi elaboreze planurile teritoriale pentru o tranziţie justă şi să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziţie justă.

Această platformă online va oferi sprijin tehnic şi consiliere părţilor interesate din sectorul public şi privat din regiunile carbonifere şi din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon, asigurând un acces facil la informaţii despre posibilităţile de finanţare şi surse de asistenţă tehnică.

Platforma se va asigura că bugetul de 40 de miliarde de euro (în preţurile constante din 2018) propus în cadrul Fondului pentru o tranziţie justă este direcţionat către proiectele cele mai potrivite şi că nicio regiune nu va fi neglijată. Totodată, platforma va sprijini accesul la schema specifică din cadrul InvestEU şi la facilitatea de împrumut pentru sectorul public, care, alături de Fondul pentru o tranziţie justă, constituie cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziţie justă.