Anterior adoptării unor noi reglementări referitoare la profesii se va efectua un test de proporţionalitate


Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei executivul a adoptat proiectul de lege privind efectuarea unui test de proporţionalitate anterior adoptării unor noi reglementări referitoare la profesii. Actul normativ aprobat transpune Directiva (UE) 2018/958 a Parlamentului European şi a Consiliului din 28 iunie 2018 privind efectuarea unui test de proporţionalitate înainte de adoptarea unor noi reglementări referitoare la profesii.

În acest sens se stabileşte un cadru comun pentru efectuarea evaluării proporţionalităţii înainte de a introduce noi dispoziţii sau de a modifica dispoziţiile legale existente care restricţionează accesul la profesiile reglementate sau exercitarea acestora, în vederea asigurării bunei funcţionări a pieţei interne, garantând totodată un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor.

Acest mecanism reglementativ nu afectează competenţa statelor membre, în lipsa armonizării, şi nici marja lor de apreciere a deciziei dacă şi în ce mod reglementează o profesie, în limitele principiilor nediscriminării şi proporţionalităţii.