La amplasarea stupinelor în pastoral pe terenuri proprietate privată este necesar acordul proprietarului terenului!


În Monitorul Oficial nr. 510/2020 a fost publicată Legea nr. 79/2020 pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013.

Se prevede că activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică cu respectarea legislaţiei în vigoare. Statul român prin ministerele de resort sprijină activitatea de creştere a albinelor, de creştere a numărului şi producţiei familiilor de albine, de valorificare superioară a resurselor melifere, a produselor apicole, de conservare a biodiversităţii şi păstrare a fondului genetic apicol autohton.

Apicultorii, individual sau organizaţi în forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naţionale sau europene destinate acestui sector.

Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligaţi să comunice în scris autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum şi adresa deţinătorului de stupi, asigurând evidenţa acestora, dar şi protecţia familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.

La amplasarea stupinelor în pastoral pe terenuri proprietate privată, apicultorul va solicita în scris aprobarea amplasării stupilor proprietarului sau administratorului terenului anterior comunicării către autorităţile administraţiei publice locale.