CCR. Legea privind aprobarea OUG privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului este neconstituţională!


Legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a constituit motiv de invocare a unei excepţii de neconstituţionalitate.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate s-a susţinut că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor Constituţionale.

Intervenţia în domeniul rezervat legii organice pe calea unei ordonanţe de urgenţă poate fi realizată numai pentru apărarea unui interes public şi cu îndeplinirea strictă a condiţiilor prevăzute în cuprinsul art. 115 alin. (4), dezvoltate pe cale jurisprudenţială.

Potrivit ştirilor juridice, în cazul de faţă motivele enunţate de iniţiatorii actului normativ nu sunt de natură să justifice o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată sau realizată pe calea procedurii obişnuite de legiferare. Iar adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 s-a realizat cu încălcarea exigenţelor constituţionale şi a jurisprudenţei Curţii. Mai mult, viciul de neconstituţionalitate extrinsec nu poate fi acoperit prin legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă, motiv pentru care apreciază că atât ordonanţa de urgenţă, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.

Curtea Constituţională a constatat că prin Legea nr. 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului nu s-a înfiinţat o autoritate administrativă autonomă, iar prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 nu s-au reglementat atribuţiile unei atare autorităţi, astfel că nu poate fi reţinută critica raportată la dispoziţiile art. 117 alin. (3) din Constituţie, care prevăd că “Autorităţi administrative autonome se pot înfiinţa prin lege organică”.

Prin Decizia nr. 237/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 512/2020. s-a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi constată că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.