Noutăţi privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti!


Soldaţii şi gradaţii profesionişti constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat şi situat la baza ierarhiei militare.

În Monitorul Oficial nr. 484/2020 a fost publicată Legea nr. 73/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Ce aduce prevede această Lege?

Se prevede că soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt angajaţi, pe bază de contract, în raport cu nivelul de pregătire, starea de sănătate şi aptitudinile pentru îndeplinirea îndatoririlor militare, în funcţii prevăzute în statele de organizare ale unităţilor militare cu grade corespunzătoare acestui corp de personal militar.

Gradele militare ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, în ordinea lor ierarhică, sunt: soldat, fruntaş, caporal clasa a III – a, caporal clasa a II – a, caporal clasa I.

Dobândirea calităţii de soldat profesionist este condiţionată de acordul scris al celor în cauză privind renunţarea la gradele dobândite anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, precum şi la gradele dobândite după parcurgerea a cel puţin un an de studii în cadrul instituţiilor şi unităţilor militare de învăţământ, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate

Membrii familiilor soldaţilor şi gradaţilor profesionişti beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Apărării Naţionale sau în alte reţele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister, în limitele sumelor aprobate cu această destinaţie în buget

Pe perioada şcolarizării în cadrul programelor de studii militare pentru formarea subofiţerilor, a maiştrilor militari sau a ofiţerilor în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti îşi păstrează această calitate şi beneficiază de drepturile corespunzătoare, în mod similar cadrelor militare în activitate.

Potrivit ştirilor juridice, soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihnă anual în aceleaşi condiţii ca şi cadrele militare în activitate.

De asemenea au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea sau îngrijirea copilului, concediu de acomodare, precum şi la concediu paternal, în condiţiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate.

Cetăţenii români care au îndeplinit serviciul militar ca militari în termen sau militari cu termen redus, au o vechime în activitate de cel puţin un an în calitate de soldat sau gradat profesionist ori de soldat sau gradat rezervist voluntar, au fost elevi sau studenţi cel puţin un an în instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu excepţia elevilor liceelor şi colegiilor naţionale militare, urmează în cadrul programului de instruire doar modulul perfecţionării instruirii de specialitate.

,