Consiliul consultativ pentru dezvoltare durabilă. Atribuţii şi constituire


Consiliul consultativ pentru dezvoltare durabilă este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 114/2020 privind constituirea Consiliului consultativ pentru dezvoltare durabilă.

În Monitorul Oficial nr. 416/2020 a fost publicată Decizia nr. 247/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului consultativ pentru dezvoltare durabilă.

Ce atribuţii are Consiliul?

Consiliul îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
a) elaborează propuneri privind planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei;
b) realizează studii şi analize privind implementarea Strategiei;
c) elaborează puncte de vedere şi proiecte de propuneri de iniţiative legislative, în domeniile identificate ca fiind prioritare pentru implementarea Strategiei;
d) asigură cadrul organizat pentru consultări şi schimb de informaţii între diferitele părţi interesate implicate în implementarea Strategiei;
e) facilitează accesul la informaţiile pe care le deţine, asigurând consultarea acestora în condiţii de transparenţă;
f) oferă suport în identificarea şi promovarea noilor idei şi a unei abordări inovative în domeniul dezvoltării durabile;
g) oferă sprijin şi consultanţă Departamentului pentru dezvoltare durabilă în realizarea atribuţiilor sale, la solicitarea acestuia;
h) oferă sprijin şi consultanţă Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, la solicitarea acestuia;
i) elaborează propuneri pentru raportul anual elaborat de către Departamentul pentru dezvoltare durabilă privind implementarea Strategiei;
j) realizează studii, cercetări şi dezbateri în scopul elaborării şi implementării unui cod al sustenabilităţii;
k) oferă sprijin pentru eficientizarea Sistemului Statistic Naţional, prin consultarea setului de indicatori de dezvoltare durabilă naţionali definiţi de Institutul Naţional de Statistică şi selectarea indicatorilor relevanţi domeniului dezvoltării durabile.

Organizarea Consiliului

Consiliul este format din 34 de membri, dintre care un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar.

Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Consiliului sunt aleşi prin vot, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea simplă a celor prezenţi, în prima şedinţă a Consiliului, dintre membrii acestuia.

Membrii Consiliului sunt persoane cu experienţă în domeniul dezvoltării durabile, reprezentanţi ai mediului ştiinţific, academic şi de cercetare, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai comunităţii de afaceri, precum şi reprezentanţi ai partenerilor sociali.

Mandatul membrilor Consiliului este de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru un nou mandat cu aceeaşi perioadă, prin decizie a prim – ministrului, la propunerea consilierului de stat coordonator al Departamentului pentru dezvoltare durabilă.

Durata mandatului secretarului şi a preşedintelui este de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii, o singură dată, pentru un nou mandat cu aceeaşi perioadă.

În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, Consiliul adoptă decizii, concluzii, avize consultative, recomandări şi propuneri.

Menţionăm că activitatea membrilor Consiliului nu este remunerată.