Măsuri ce vor fi implementate în domeniul transportului rutier de persoane


Conform Ordinului nr. 984/2020 se impun a fi implementate în domeniul transportului rutier de persoane mai multe măsuri şi reguli.

1. La urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluţii dezinfectante. Se va efectua obligatoriu curăţenia şi dezinfecţia mijlocului de transport înainte de plecarea în cursă. Va fi evitată măturarea uscată şi alte acţiuni mecanice pe suprafeţe potenţial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se vor utiliza în schimb metode de curăţare umedă.
2. Conducătorul auto va fi dotat cu mască de protecţie.
3. Purtarea măştii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum şi pe toată durata călătoriei.
4. Spaţiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacţiunea socială.
5. Conducătorii mijloacelor de transport au obligaţia de a păstra distanţa socială în timpul pauzelor şi perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (şoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului etc.).
6. La îmbarcare/debarcare, pasagerii vor respecta o distanţă de siguranţă minimă unul faţă de celălalt.
7. Pentru vehiculele cu cel puţin două uşi, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe uşa din faţă, iar coborârea pe cealaltă/celelalte uşă/uşi.
8. Pentru microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.

, ,