Au fost adoptate noi măsuri privind admiterea în învăţământul superior!


Ştim că sistemul de învăţământ a fost unul dintre cele mai afectate de pandemie iar măsurile impuse au fost fără precedent.

Potrivit ultimelor noutăţi legislative, a fost adoptat Ordinul nr. 4205/2020 pentru modificarea şi completarea Metodologiei – cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 6.102/2016 şi Ordinul nr. 4206/2020 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului superior din România, ambele publicate în Monitorul Oficial nr. 372/2020.

Cum se va desfăşura concursului de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare?

Organizarea concursului de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare se poate desfăşura şi online, instituţiile de învăţământ superior având obligaţia să îşi prevadă în metodologia proprie şi această modalitate de admitere.

Noi reguli pentru depunerea dosarelor de concurs

Din componenţa dosarului de concurs se elimină cerinţa de depunere a copiilor legalizate ale documentelor, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către persoana/persoanele care are/au atribuţii desemnate în acest sens.

Prin excepţie, pentru constituirea dosarului de concurs aferent anului universitar 2020 – 2021 se poate realiza înscrierea online prin încărcarea documentelor de către candidaţi cu asumarea responsabilităţii de către aceştia cu privire la autenticitatea şi corespondenţa dintre documentele digitale/scanate şi cele originale.

La calculul mediei de admitere pot fi luate în considerare medii de la discipline din anii de studii liceale

La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă, în baza autonomiei universitare, pot fi luate în considerare medii de la discipline din anii de studii liceale, notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat sau alte criterii specifice, conform metodologiei proprii a instituţiei de învăţământ superior.

Contractul de şcolarizare poate fi transmis şi online

Contractul de şcolarizare, completat şi semnat de candidaţii declaraţi admişi, se poate transmite şi online, cu obligaţia depunerii originalului până la începutul anului universitar.

Probele pentru examenul de licenţă se pot desfăşura şi on – line

Probele pentru examenul de licenţă/diplomă se pot desfăşura şi on – line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar.

Susţinerea lucrării de disertaţie sau a tezei de doctorat se poate desfăşura şi on – line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată.