Noutăţi privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap


În România beneficiază de gratuitatea transportului interurban la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio clasa a II – a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, următoarele categorii de persoane: persoanele cu handicap grav; persoanele cu handicap accentuat; însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora; asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav; însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora; persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă; asistenţii personali sau însoţitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.

Potrivit ultimelor noutăţi legislative, în Monitorul Oficial nr. 364/2020 a fost publicată Hotărârea nr. 353/2020 pentru modificarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018.

Se redefinesc termenii de “călătorie dus” şi “călătorie întors”

Astfel, prin călătorie dus se înţelege călătoria efectuată din localitatea/staţia X în localitatea/staţia Y, iar prin călătorie întors se înţelege călătoria efectuată înapoi către localitatea/staţia X, inclusiv din altă localitate/staţie aflată pe drumul de întoarcere.

Călătoria întors între localităţile/staţiile Y şi X poate avea loc pe un alt traseu decât călătoria dus între localităţile/staţiile X şi Y.

Beneficiarul poate efectua călătoria cu un singur operator de transport

Însă beneficiarul poate efectua călătoria dus între localităţile X şi Y pe întreaga distanţă cu un singur operator de transport interurban care va reţine cuponul dus şi, dacă este cazul, cupoanele anexă dus. La călătoria întors, beneficiarul va folosi, de asemenea, un singur operator de transport interurban pe întreaga distanţă cuprinsă între localităţile Y şi X, inclusiv din altă localitate sau staţie aflată pe drumul de întoarcere pentru care operatorul reţine cuponul întors şi, dacă este cazul, cupoanele anexă întors.

Beneficiarul are obligaţia de a prezenta biletul de călătorie şi legitimaţia

În timpul efectuării călătoriei, persoana cu handicap prezintă biletul de călătorie gratuită şi se legitimează cu legitimaţia iar în lipsa acesteia cu documentul de identitate în original, respectiv cu certificatul de naştere în cazul copiilor cu vârsta până la 14 ani, în original sau copie.

Cupoanele se pot utiliza indiferent de ordinea efectuării călătoriei

Persoanele cu handicap, însoţitorii acestora, precum şi asistenţii personali pot utiliza cuponul dus şi, dacă este cazul, cupoanele anexă aferente, precum şi cuponul întors şi, dacă este cazul, cupoanele anexă aferente, indiferent de ordinea efectuării călătoriei.

Atenţie! Biletul de călătorie gratuită este nominal şi netransmisibil.