Noi Ghiduri privind protecţia datelor au fost adoptate la nivel european


În cadrul Plenarei Comitetului European pentru Protecţia Datelor, desfăşurată online pe 21 aprilie 2020 s-au adoptat, în principal, următoarele documente:

Ghidul nr. 3/2020 privind prelucrarea datelor de sănătate în scop de cercetare ştiinţifică în contextul pandemiei Covid-19

Prin acest Ghid s-a urmărit clarificarea aspectelor privind utilizarea datelor de sănătate, în special temeiul legal al prelucrării, utilizarea ulterioară a datelor în scop de cercetare ştiinţifică, inclusiv sub aspect transfrontalier, precum şi asigurarea drepturilor persoanelor vizate.

Ghidul nr. 4/2020 privind utilizarea datelor de localizare şi a instrumentelor de depistare în contextul pandemiei Covid-19

Documentul urmăreşte evidenţierea condiţiilor şi principiilor de utilizare proporţională a datelor de localizare în scopul monitorizării răspândirii virusului, respectiv a instrumentelor de depistare pentru a anunţa persoanele aflate în apropierea altor persoane depistate ca infectate. Cu acest prilej, Comitetul subliniază că utilizarea acestor date trebuie să se facă voluntar de fiecare persoană şi să nu se ajungă la monitorizarea deplasărilor persoanei respective, iar principiile necesităţii şi proporţionalităţii trebuie să fie respectate în stabilirea măsurilor din această perioadă.