Taxele şi impozitele se pot plăti prin ghişeul virtual de plăţi


Având în vedere situaţia în care ne aflăm se pune accentul tot mai mult pe plata online.

În Monitorul Oficial nr. 305/2020 a fost publicată Hotărârea nr. 285/2020 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea realizării Sistemului naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar.

A fost aprobată realizarea ghişeului virtual de plăţi, numit «Sistemul naţional electronic de plată online a obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat», SNEP, ca parte componentă a Sistemului electronic naţional.

În vederea plăţii de către contribuabilii persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică a obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat prin utilizarea mijloacelor electronice de plată sau altor mijloace de plată, stabilite prin decizie a preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României, instituţiile publice care desfăşoară activităţi de încasare a acestor obligaţii se vor înregistra în SNEP pentru furnizarea informaţiilor privind cuantumul acestora şi pentru asigurarea accesului la o soluţie de plată electronică a respectivelor obligaţii.

Potrivit ştirilor juridice, în cazul instituţiilor publice care nu deţin un sistem electronic de gestionare a obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat, după înscriere, utilizatorii vor avea posibilitatea de a efectua plăţi cu completarea individuală, manuală, a sumei şi a tipului de tranzacţie.

Instituţiile publice care desfăşoară activităţi de încasare a obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat acceptă toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea), iar în cazul în care optează pentru plata respectivelor obligaţii utilizând cardul bancar este necesar să îşi selecteze furnizorul de servicii de acceptare de plăţi electronice.

Pentru încasarea obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat, fiecare instituţie publică va deschide la furnizorul de servicii de acceptare de plăţi electronice.

Iar comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operaţiunile de tranzacţionare online cu cardul bancar sau alte mijloace electronice de plată, aferente încasării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat prin intermediul SNEP, nu vor depăşi tarifele maximale aprobate prin decizie emisă de către Autoritatea pentru Digitalizarea României cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.