Măsurile restictive privind circulaţia persoanelor impuse de Ordonanţa militară!


Mult discutata Ordonanţă militară nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID – 19 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 232/2020.

Redăm mai jos cele mai importante măsuri impuse:

1. Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Însă prin excepţie, sunt permise intervenţiile stomatologice de urgenţă.

2. Se suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie.

Aşadar mall-urile vor fi închise iar centru comercial se înţelege “structura de vânzare cu suprafaţa medie sau mare în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”.

3. Circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID – 19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane. Iar prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

4. În intervalul orar 6,00 – 22,00 se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.

5. Atenţie! În intervalul orar 22,00 – 6,00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei este permisă numai pentru motivele prevăzute mai sus.

Iar pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

6. Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

7. Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID – 19, care părăsesc locaţia vor fi plasate direct în caractină iar ersoanele carantinate care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente vor fi carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

8. Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.

9. Slujbele în lăcaşurile de cult de către slujitorii bisericeşti sau religioşi se efectuează fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass – media sau online.

Potrivit noutăţilor legislative, aceste măsuri au fost luate ţinând seama de evaluarea realizată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă iar nerespectarea lor atrage răspunderea contravenţională.