Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice.Noi reglementări privind organizarea acestuia


Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice este un organism consultativ al Ministerului Educaţiei şi Cercetării fără personalitate juridică, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.

În Monitorul Oficial nr. 220/2020 a fost publicat Ordinul nr. 3463/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, precum şi a componenţei nominale a acestuia.

Scopul CNCS este de a asigura cadrul de consultare şi consensualizare pentru susţinerea excelenţei în cercetarea ştiinţifică, pentru atingerea şi sustenabilitatea masei critice de cercetători necesară pentru transformarea cercetării, dezvoltării şi inovării (CDI) într-un factor al creşterii economice şi pentru dezvoltarea unor organizaţii de cercetare performante.

CNCS poate participa la acţiuni de promovare, reprezentare sau cooperare organizate la nivel naţional sau internaţional numai potrivit mandatului acordat de către ministrul educaţiei şi cercetării sau, după caz, de către secretarul de stat cu atribuţii de coordonare a activităţii de cercetare – dezvoltare, în acord cu scopul şi atribuţiile aprobate prin prezentul regulament.