Comisia şi autoritățile UE pentru protecţia consumatorilor iau măsuri împotriva răspândirii de produse înşelătoare în mediul online


De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, s-a înregistrat o creştere a numărului de comercianţi necinstiţi care vând online produse înşelătoare şi care pretind că ar putea preveni sau vindeca noul virus. Afirmaţiile false se referă la o serie de produse, cum ar fi măşti, bonete şi dezinfectanţi pentru mâini. Astfel de comercianţi exploatează situaţia actuală pentru a-şi vinde produsele la preţuri foarte mari, susţinând lucruri neadevărate şi inducând astfel în eroare consumatorii din UE.

Pentru a soluţiona această problemă, Comisia Europeană şi reţeaua autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor la nivelul UE (CPC) au lansat acţiuni comune, în urma unui demers realizat în primă instanţă de autoritatea italiană competentă. În prezent, se schimbă în mod activ informaţii şi se colaborează în vederea unei abordări coerente pentru a contracara astfel de practici şi pentru a ne asigura că nu există consumatori înşelaţi de comercianţi necinstiţi. Acţiunile urmăresc, de asemenea, să informeze consumatorii cu privire la aceste practici neloiale.