Legea pentru completarea Codului fiscal a fost trimisă spre reexaminare!


Preşedintele României, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

“În opinia noastră, soluţia legislativă a definirii activităţii de jurnalism în cadrul Codului fiscal ridică cel puţin două aspecte problematice.

Potrivit obiectului de reglementare, dar şi titlului marginal, art. 7 din Legea nr. 227/2015 cuprinde definiţiile legale ale termenilor comuni, frecvent utilizaţi în cadrul Codului fiscal. În acest sens, art.7 prevede explicitarea unor noţiuni specifice unui act normativ cu caracter extrem de tehnic, utilizate în tot cuprinsul Codului fiscal, cum sunt cele de autoritate fiscală, contract de leasing, comision, dividend, dobândă, impozit pe profit, mijloc fix, redevenţă, titlu de participare, valoare fiscală, reţinere la sursă, şi aşa mai departe. Din această perspectivă, opţiunea plasării unei definiţii ce vizează o noţiune care nu se mai regăseşte în nicio altă normă din cuprinsul Codului fiscal – cu excepţia prevederii nou introduse la art. 60 din legea transmisă la promulgare – vine în contradicție cu întreaga concepţie normativă a Legii nr. 227/2015. În plus, semnalăm că poziţionarea acestei definiţii legale în conţinutul unei norme ce are drept scop sistematizarea unor termeni de specialitate frecvent utilizai în Codul fiscal contravine şi prevederilor art. 48 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, care impuneau, în această situaţie, includerea definiţiei legale în cauză cel mult într-un alineat subsecvent normei prin care se instituie scutirea de la plata impozitului a persoanelor care înregistrează venituri ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism.”