Protocolul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus!


Ordinul nr. 436/2020 a aprobat Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS – CoV2).

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecţie cu noul coronavirus (SARS – CoV2), evoluţia fiind urmată de deces, autopsia medico – legală a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară şi este de evitat din cauza riscurilor posibile în condiţiile exercitării profesiei şi de transmitere a bolii infecto – contagioase la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat şi eliberat de către medicul curant al pacientului din secţia de spital.

Ordinul detaliază măsurile care privesc transportul decedatului, măsurile care privesc aparţinătorii decedatului, măsurile care privesc personalul din prosecturile instituţiilor de medicină legală.