Banca Centrală Europeană a luat măsuri pentru menţinerea stabilităţii


BCE a luat o serie de măsuri pentru a se pregăti pentru orice situaţie neprevăzuta şi va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile de pe pieţele financiare în scopul menţinerii stabilităţii.

BCE subliniază că băncile trebuie să înregistreze acum progrese în implementarea planurilor legate de Brexit, în concordanţă cu calendarele convenite.

  • BCE și Bank of England au activat, în luna martie 2019, un acord de swap valutar, prin intermediul căruia Bank of England împrumută săptămânal euro băncilor din Regatul Unit. În cadrul aceluiaşi acord, Eurosistemul va fi pregătit să împrumute lire sterline băncilor din zona euro, dacă va fi necesar. Aceasta va reduce posibilele surse de tensiuni în sistemul financiar.
  • BCE a procesat circa 25 de proceduri de autorizare pentru băncile care îţi transferă activităţile în zona euro şi a evaluat planurile legate de Brexit ale unui număr de 42 de bănci din zona euro care îşi vor menţine sucursalele din Regatul Unit. BCE se aşteaptă acum ca băncile să îşi implementeze planurile în concordanţă cu angajamentele asumate.
  • BCE şi contrapartidele sale din Regatul Unit au adoptat măsuri pentru a asigura continuarea bunei cooperări în domeniul supravegherii bancare, inclusiv după încheierea perioadei de tranziţie.
,