Ce aduce nou Legea bugetului asigurărilor sociale?


Legea bugetului asigurărilor sociale nr. 6/2020 a fost adoptată şi publicată în Monitorul Oficial nr. 3/2020.

Potrivit ştirilor juridice, bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 87.327.121 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 87.327.121 mii lei atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 162.337 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 137.860 mii lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 24.477 mii lei.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei.

În ceea ce priveşte cuantumul ajutorului de deces acesta se stabileşte, în condiţiile legii, în cazul asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei iar a unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei.

Ajutorul de deces se acorda, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurări sociale şi se află în întreţinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada c a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz : soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau în lipsa acestora, orice altă persoană care dovedeşte cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Ajutorul de deces se achită de un singur plătitor de drepturi de asigurări sociale, acesta avand obligaţia ca după efectuarea plăţii să înscrie pe versoul certificatului de deces original menţiunea “ACHITAT “, data, semnătura şi ştampila.

În anul 2020 indicele de corecţie prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,41. Modificarea este destul de importantă având în vedere că valoarea indicelui de corecţie era 1,2. Sunt cazuri în care cuantumul pensiilor creşte şi cu 20%, aşadar pensionarii care au depus cereri sau au primit decizia de pensionare însă se află în termenul de 30 de zile de la primirea acesteia ar putea beneficia de acest indice de corecţie dacă depun cereri de anulare.