Se doreşte combaterea fraudei alimentare la nivel european


Consiliul a adoptat concluzii privind etapele următoare în îmbunătăţirea modalităţilor de abordare şi de descurajare a practicilor frauduloase din lanţul agroalimentar.

În concluziile sale, Consiliul reaminteşte că un nivel ridicat de protecţie este un obiectiv general al politicilor UE privind sănătatea, securitatea, protecţia mediului şi protecția consumatorilor şi recunoaşte că actualul cadru juridic al UE pentru combaterea fraudei alimentare este adecvat.

Cu toate acestea, Consiliul subliniază necesitatea unei cooperări transsectoriale continue şi îmbunătăţite pentru combaterea fraudei alimentare. Această cooperare ar trebui să includă nu numai autorităţile responsabile de controlul în domeniul alimentar și al hranei pentru animale, ci şi autorităţile implicate în combaterea infracţiunilor financiare, autorităţile fiscale, vamale, de poliţie şi de urmărire penală, precum şi alte autorităţi de aplicare a legii. În acest sens, Consiliul solicită Comisiei şi statelor membre să aloce resursele adecvate pentru a asigura punerea în aplicare efectivă a legislaţiei actuale a UE prin îmbunătăţirea înţelegerii comune a criteriilor de stabilire a fraudei alimentare.