Procedura se selecţie pentru candidaţii la profesia militară a fost adoptată recent!


A fi militar este un mod de viaţă, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul. De bună seamă, la acestea se mai adaugă satisfacţia şi bucuria acelora care, prin propria voinţă, din vocaţie, consimt să se dedice carierei militare.

Profesia militară nu înseamnă doar manevre militare, exerciţii şi antrenamente. Sunt o multitudine de specialităţi militare care necesită numeroase abilităţi, dincolo de cele specifice combatanţilor. Foarte multe dintre ele au echivalent în viaţa civilă şi asigură transferul de competenţe dinspre şi înspre alte ocupaţii. 

În Monitorul Oficial nr. 987/2019 a fost publicat Ordinul nr. 217/2019 pentru aprobarea condiţiilor şi criteriilor de recrutare, precum şi a instrucţiunilor privind organizarea şi funcţionarea sistemului de recrutare, selecţie şi formare profesională iniţială a candidaţilor la profesia militară.

Candidaţii la profesia militară trebuie să îndeplinească, cumulativ, condiţiile şi criteriile generale şi specifice de recrutare ale categoriei de personal, formării profesionale iniţiale, respectiv armelor sau serviciilor specializate şi specialităţilor militare pentru care optează.

Potrivit ştirilor juridice, pentru a deveni personal militar în activitate prin absolvirea studiilor sau a cursurilor de formare a cadrelor militare ori a programelor de instruire a soldaţilor/gradaţilor profesionişti, candidaţii parcurg următoarele etape: recrutarea; selecţia; admiterea la studii militare sau cursuri de formare, respectiv repartizarea în posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti; formarea profesională iniţială.

Recrutarea candidaţilor pentru formarea profesională iniţială a personalului militar în activitate ori pentru a urma cursurile unităţilor de învăţământ liceal militar se execută de către birourile informare – recrutare din cadrul centrelor militare zonale, judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Anul de recrutare şi selecţie începe la 1 octombrie şi se termină la data de 30 septembrie a anului următor.

După încheierea fiecărei perioade de recrutare, Direcţia personal şi mobilizare a Statului Major al Apărării transmite Direcţiei generale management resurse umane, în format electronic, situaţia cu rezultatele activităţilor de recrutare şi selecţie, pe categorii de candidaţi, unităţi/instituţii de învăţământ militar, arme sau servicii şi specialităţi militare, respectiv surse de provenienţă a candidaţilor.

O carieră militară de succes începe într-un mediu al disciplinei, al valorilor şi normelor militare. Dincolo de cerinţele impuse de managementul resurselor umane pe linia selecţiei, tinerii care îmbraţișează cariera militară trebuie să fie caracterizaţi de voinţă, determinare, competitivitate, angajare efectivă şi afectivă, curiozitate intelectuală și dorinţă de lucru în echipă.

,