Institutul Naţional al Patrimoniului. Atribuţii şi competenţe!


Institutul Naţional al Patrimoniului este instituţie publică de cultură de importanţă naţională, cu personalitate juridică, cu activitate în domeniul protejării, restaurării, cercetării şi promovării patrimoniului cultural, aflată în subordinea Ministerului Culturii, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Potrivit ultimelor noutăţi legislative a fost republicat actul normativ care reglementează a activitatea acestuia, şi anume Hotărârea nr. 593/2011.

Printre atribuţiile acestei instituţii se numără: propune spre aprobare Ministerului Culturii programe şi proiecte de restaurare a monumentelor istorice şi asigură gestionarea acestora; fundamentează, în conformitate cu normele privind creditarea, elaborate de Ministerul Culturii şi aprobate prin hotărâre a Guvernului, necesarul de credite; stabileşte priorităţile şi evaluează documentaţiile prezentate de persoanele de drept privat în vederea obţinerii de credite fără dobândă, cu dobândă redusă sau cu dobândă legală, pentru efectuarea de lucrări de protejare la monumentele istorice deţinute; verifică şi propune spre avizare, potrivit legii, documentaţiile tehnico – economice pentru lucrările contractate; asigură asistenţa tehnică de specialitate pentru Ministerul Culturii în domeniul organizării activităţii de protejare a monumentelor istorice.

Menţionăm că Programul naţional de restaurare a monumentelor istorice este program de importanţă naţională. Programul naţional de restaurare a monumentelor istorice este elaborat pe baza propunerilor şi fundamentărilor formulate de către Institut, în colaborare cu direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, în conformitate cu strategia în domeniu a ministerului şi este aprobat prin ordin al ministrului culturii.

Pentru exercitarea atribuţiilor care îi revin, Institutul este abilitat să solicite şi să primească de la instituţii publice şi persoane juridice de drept privat cu activitate în domeniu date şi documente necesare exercitării competenţelor sale.

Cheltuielile curente şi de capital ale Institutului se asigură din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


,