Categories
Internaţional Ştiri

UE refuză renegocierea acordului extins cu Elveţia

Comisia Europeană refuză renegocierea acordului extins cu Elveţia şi îi cere acesteia să-l aprobe până pe 18 iunie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a transmis Elveţiei că UE refuză renegocierea acordului extins cu această ţară şi i-a cerut să aprobe formal acest document înaintea datei de 18 iunie pentru a putea fi menţinut accesul Bursei elveţiene pe pieţele financiare ale blocului comunitar.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Elveţiei şeful executivului comunitar afirmă că este dispus să ofere clarificări guvernului de la Berna pe marginea noului tratat al cărui proiect a fost întocmit în noiembrie 2018, dar adaugă că acesta ”nu va fi renegociat”.

Guvernul de la Berna a anunţat săptămâna trecută că a cerut Bruxelles-ului unele ”clarificări” privind acest tratat negociat timp de patru ani şi asupra căruia elveţienii vor fi chemaţi să se pronunţe la un referendum, principalele puncte pe care executivul elveţian le-a adus în discuţie fiind protejarea salariilor mari din Elveţia, regulile privind ajutoarele de stat şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă. Însă aceste solicitări ale guvernului elveţian creează ”unele dificultăţi” pentru UE în contextul actual, menţionează Juncker în scrisoare.