Inspecțiile inopinate ale Consiliului Concurenței asupra firmelor autohtone se pot solda cu amenzi


Inspecțiile inopinate ale Consiliului Concurenței asupra firmelor autohtone se pot solda cu amenzi de până 10% din cifra de afaceri totală a societății vizate, cu prejudicii de imagine.

O inspecție inopinată are un efect important asupra societății investigate. De multe ori, după trecerea perioadei de șoc, societățile consideră că au scăpat de zona de risc și nu desfășoară pașii necesari unei analize mai detaliate a documentelor și informațiilor ridicate de Consiliul Concurenței și nici nu analizează complet expunerea lor, arată o analiză a unei societății de avocatură.

”Am constatat în practică existența unei concepții eronate în sensul că societatea inspectată nu este vizată de suspiciunile autorității de concurență ci este doar o sursă de informații privind comportamentul pe piață al altor jucători. În realitate, în majoritatea cazurilor, efectuarea unei inspecții inopinate indică faptul că societatea respectivă este vizată în mod direct de investigație Consiliului Concurenței. Prin urmare, aceasta ar trebui să demareze imediat toate acțiunile pe care le are la dispoziție pentru a reduce riscurile asociate unei investigații de concurență”, se arată în documentul citat.