Tensiunile dintre autoritățile din Italia și reprezentanții UE continuă!


Tensiunile dintre autoritățile din Italia și reprezentanții UE continuă, în condițiile în care Bruxellesul a atenționat a treia cea mai mare economie a zonei euro că măsurile populiste adâncesc deficitele și datoria publică.

Uniunea Europeană ar trebui să permită Italiei să reducă taxele şi să investească în economia verde pentru a stimula avansul PIB-ului, a afirmat luni vicepremierul Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem).

Comisia Europeană a trimis luna trecută o scrisoare Guvernului de la Roma în care îi cere să explice de ce s-au deteriorat finanţele publice ale Italiei.

Scrisoarea Executivului comunitar este o obligaţie prevăzută în legislaţia UE şi este trimisă atunci când o ţară nu mai respectă ţintele fiscale convenite, care cer ca deficitul bugetar să fie menţinut sub 3% din Produsul Intern Brut, iar datoria publică să fie redusă dacă depăşeşte pragul de 60% din Produsul Intern Brut.

Autorităţile de la Roma estimează în acest an o creştere a datoriei publice la 132,6% din PIB, de la 132,2% din PIB în 2018 şi 131,4% din PIB în 2017. Italia are a doua cea mai ridicată datorie din UE, după Grecia.