NASA va permite prezenţa turiştilor pe Staţia Spaţială Internaţională


Agenţia spaţială americană (NASA) a anunţat că va permite turiştilor şi companiilor să utilizeze Staţia Spaţială Internaţională (ISS) începând de anul viitor.

“NASA va deschide Staţia Spaţială Internaţională pentru oportunităţi de afaceri”, a declarat Jeff DeWitt, directorul financiar al agenţiei spaţiale americane, la New York.

“NASA va autoriza până la două misiuni scurte ale unor astronauţi privaţi pe an”, a declarat Robyn Gatens, un responsabil al NASA care administrează ISS.

Agenţia spaţială americană a precizat că este vorba despre sejururi de până la 30 de zile, ceea ce înseamnă că în jur de zece astronauţi privaţi ar putea rămâne la bordul ISS în fiecare an.

Aceşti “astronauţi privaţi” vor fi transportaţi exclusiv de cele două companii care în prezent dezvoltă vehicule pentru NASA: SpaceX, cu capsula Crew Dragon, şi Boeing, care construieşte capsula Starliner.

Aceste companii vor alege clienţii şi vor încasa bani pentru călătorie, care va fi partea cea mai scumpă a aventurii: circa 58 milioane de dolari pe călătorie dus-întors, care este tariful mediu ce va fi perceput de NASA pentru a transporta astronauţi.