Categories
Agricultură şi silvicultură Ştiri

Miniştrii Agriculturii din G20 şi-au exprimat temerile privind extinderea măsurilor protecţioniste

Miniştrii Agriculturii din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) şi-au exprimat temerile privind extinderea măsurilor protecţioniste, în contradicţie cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Într-o declaraţie comună, oficialii din ţări ca SUA şi China şi-au confirmat angajamentul de a nu adopta “obstacole care nu sunt necesare” pentru comerţ şi şi-au afirmat drepturile şi obligaţiile conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Întâlnirea miniştrilor Agriculturii din G20 de la Buenos Aires (Argentina) vine pe fondul sporirii tensiunilor comerciale care au afectat semnificativ pieţele agricole. China şi alţi parteneri comerciali importanţi ai SUA au impus tarife vamale ca represalii la cele anunţate de administraţia Trump, afectându-i semnificativ pe fermierii americani.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie. De asemenea, Donald Trump a ameninţat că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.