La nivel european a fost propusă o inițiativă cetățenească intitulată „Salvați albinele!”


În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 138/90 din 24 mai 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/847 a Comisiei din 15 mai 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Salvați albinele! Protejarea biodiversității și îmbunătățirea habitatelor insectelor în Europa”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Salvați albinele! Protejarea biodiversității și îmbunătățirea habitatelor insectelor în Europa” este următorul: „Avem nevoie de insecte pentru ecosistemele noastre și pentru a asigura securitatea alimentară. Comisia trebuie să adopte acte legislative pentru a menține și a îmbunătăți habitatele pentru insecte ca indicatori ai unui mediu sănătos”.

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „Pentru a îmbunătăți în mod demonstrabil baza naturală pentru viață, solicităm obiective obligatorii: includerea promovării biodiversității printre obiectivele generale ale PAC; reducerea în mod semnificativ a utilizării pesticidelor, interzicerea fără excepție a pesticidelor nocive și reformarea criteriilor de eligibilitate; promovarea diversității structurale a peisajelor agricole; reducerea efectivă a nutrienților (de exemplu, Natura 2000); stabilirea efectivă a unor arii de conservare (de exemplu, Directiva-cadru privind apa – DCA); intensificarea cercetării și a monitorizării și îmbunătățirea educației.”