Asigurarea locuinţei va fi obligatorie la înregistrarea proprietăţii în Cartea Funciară


Proprietarul unei locuinţe va avea obligativitatea de a prezenta contractul de asigurare obligatorie a locuinţei, poliţa PAD, dacă va dori să-şi înregistreze sau să modifice înregistrarea proprietăţii în Cartea Funciară, potrivit unei propuneri de modificare a legii asigurărilor obligatorii a locuinţelor redactat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cartea Funciară va fi la rândul său obligată să condiţioneze înregistrarea imobilului de prezentarea poliţei PAD.

Potrivit unei propuneri de modificare a legii asigurărilor obligatorii a locuinţelor realizată de ASF, pe lângă introducerea riscului de furtună printre riscurile asigurate de poliţa PAD, viitoarea lege include şi alte modificări.

În primul rând, acţionariatul PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) va fi deschis oricărei persoane fizice sau juridice, nu doar de câtorva asigurători agreaţi, cum este în prezent. Este instituită şi posibilitatea ca societatea PAID să poată să își extindă acționariatul inclusiv prin oferta publică, în condițiile Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață. De asemenea, propunerea de modificare a legii PAID presupune şi posibilitatea ca poliţa PAD să poată fi emisă în coasigurare și de către alți asigurători.