Conform prognozei în agricultură, anul acesta fermierii vor obţine cantităţi mai mici de cereale la hectar


Raportat la anul agricol record 2018, anul acesta fermierii vor obţine cantităţi mai mici de cereale la hectar, arată ultima prognoză a Comisiei Europene. Faţă de media ultimilor cinci ani, va fi însă o uşoară creştere. Randamente sensbil mai mici vor fi la porumb şi grâu, în timp ce fermierii care au pariat pe sfeclă vor produce mai mult.

Economia României va primi anul acesta mai puţin din partea agriculturii faţă de anul trecut când producţiile la principalele culturi au fost record, indică ultima prognoză a Comisiei Europene. Condiţiile meteorologice nu au fost a fel de bune pentru fermieri ca anul trecut, astfel că aceştia ar putea raporta randamente mai mici la hectar la grâu, porumb, triticale, orz, ovăz şi cartof.

“Lipsa precipitaţiilor a generat un start bun al campaniei de însămânţare a culturilor de primăvară, iar ploile ce au căzut ulterior au înmuiat solul. Cu toate acestea, creşterea plantelor din culturile de vară este lentă în prima parte a lunii mai, urmare a temperaturilor scăzute. Culturile de iarnă prezintă o dezvoltare moderată”, explică specialiştii Comisiei Europene.