Propunere: „Eliminarea scutirii fiscale pentru carburantul de aviație în Europa”


În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 122/53 din 10 mai 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/720 a Comisiei din 30 aprilie 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Eliminarea scutirii fiscale pentru carburantul de aviație în Europa”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Eliminarea scutirii fiscale pentru carburantul de aviație în Europa” este următorul: „Facem apel la Comisia Europeană să propună statelor membre introducerea unei taxe pe carburantul de aviație (kerosen). Sectorul aviației beneficiază de avantaje fiscale, în ciuda faptului că este una dintre sursele de emisii de gaze cu efect de seră care înregistrează cea mai rapidă creștere.”

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „Industria aviatică beneficiază de multe scutiri injuste de taxe, în timp ce alternativele mai ecologice la acest tip de transport sunt supuse unor taxe ridicate. Carburantul de aviație rămâne neimpozitat în Europa, iar statele membre nu impun TVA pe biletele de avion, ceea ce sporește tot mai mult atractivitatea transportului aerian, în ciuda faptului că acesta are cel mai mare factor de emisie de CO2. Impozitarea kerosenului i-ar permite UE să își sporească substanțial finanțarea pentru o mobilitate mai ecologică, dat fiind că transportul este sectorul cu cea mai rapidă creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră.”