Ce sancţiuni disciplinare poate aplica angajatorul?


Sancțiunile disciplinare pe care le poate impune un angajator sunt prevăzute de lege. Orice angajator dispune de prerogative disciplinare cu privire la angajații săi, având dreptul de a aplica acestora, potrivit legii, sancțiuni disciplinare ori de câte ori constată că aceștia au săvârșit o abatere disciplinară.

Abaterea disciplinară constituie o faptă care are legătura cu munca prestata și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârțită cu vinovăție de către salariat. Încălcarea normelor legale, regulamentul intern, contractului individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele și dispozitiile legale ale conducătorilor ierarhici se pot constitui în abateri disciplinare.

Potrivit dispozitiilor legale în materie, în cazul în care un salariat săvârșește o abatere disciplinară, angajatorul are posibilitatea de a dispune una dintre următoarele sancțiuni disciplinare:

  • avertismentul scris;
  • retrogradarea din funcție pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile, cu acordarea salariului corespunzator funcției în care s-a dispus retrogradarea;
  • reducerea salariului de baza și/sau, după caz, a indemnizației de conducere cu 5-10%, pe o perioadă de 1-3 luni;
  • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Pentru aceeași abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancțiune.

Este important de cunoscut faptul ca nicio masură, cu excepția aplicării unui avertisment scris, nu poate fi dispusă în lipsa efectuării de către angajator a unei cercetări disciplinare prealabile, în baza căreia va fi emisă ulterior decizia de sancționare.