Legea contenciosului administrativ va suferi modificări, conform unui proiect de lege!


Pe site-ul Camerei Deputaților se află în dezbatere proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

Printre amendamentele supuse dezbaterii se numără atât o serie de propuneri ce vizează introducerea în cadrul normativ a unor principii generale precum dreptul la bună administrare, dreptul persoanei de acces la propriul dosar administrativ, obligația autorității de a motiva deciziile (aspecte recunoscute deja la nivel doctrinar sau jurisprudențial național și european), însă acest proiect de lege aduce în discuție o serie de modificări de ordin procedural cel puțin interesante, incontestabil favorabile administratului.

Se introduce conceptul de act vădit nelegal. Potrivit formei inițiatorului, actul vădit nelegal este „un act a cărui nelegalitate rezultă fără administrarea de probe, altele decât înscrisurile, putând fi constatată de instanță prin simpla verificare concretă a normelor relevante în cauză”.

În forma actuală a Legii contenciosului, actele administrative cu caracter normativ nu pot forma obiect al excepţiei de nelegalitate. Controlul judecătoresc al actelor administrative cu caracter normativ se exercită de către instanţa de contencios administrativ în cadrul acţiunii în anulare, pe cale separată.

Prin reglementarea propusă, legalitatea unui act administrativ cu caracter normativ va putea fi cercetată oricând în cadrul unui proces, inclusiv pe calea excepției de nelegalitate.