Regimul TVA aplicabil cupoanelor valorice a suferit modificări!


Cuponul valoric reprezintă un instrument care presupune obligaţia de a-l accepta drept contrapartidă sau drept o parte din contrapartida unei livrări de bunuri sau prestări de servicii şi care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmează a fi livrate sau prestate sau a identităţilor potenţialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul în sine, fie în cadrul documentaţiei aferente, inclusiv în cadrul termenilor şi condiţiilor de utilizare a instrumentului.

Regimul TVA aplicabil cupoanelor valorice este stabilit prin lege iar potrivit noutăţilor legislative acesta a suferit unele modificări.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 296/2019 a fost publicată Legea nr. 60/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Ce noutăţi aduce actul normativ?

Actul normativ aduce modificari esentiale in domeniul TVA.

Fiecare transfer al unui cupon valoric cu utilizare unica efectuat de o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu se considera a fi o livrare a bunurilor sau o prestare a serviciilor la care se refera cuponul valoric. Predarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor, in schimbul unui cupon valoric cu utilizare unica acceptat drept contrapartida sau parte a contrapartidei de catre furnizor/prestator, nu se considera a fi o tranzactie independenta, pentru partea contrapartidei acoperita de cupon. Pentru partea contrapartidei care nu este acoperita de cuponul valoric cu utilizare unica se considera ca are loc o tranzactie independenta.

In cazul in care furnizorul/prestatorul bunurilor sau serviciilor nu este persoana impozabila care, actionand in nume propriu, a emis cuponul valoric cu utilizare unica, se considera ca furnizorul/prestatorul a livrat bunurile sau a prestat serviciile la care se refera cuponul valoric catre persoana impozabila care a emis in nume propriu cuponul, la data la care este utilizat cuponul.

In cazul in care transferul unui cupon valoric cu utilizare unica este realizat de un intermediar – persoana impozabila care actioneaza in numele altei persoane impozabile, respectivul transfer se considera a fi livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor la care se refera cuponul valoric, efectuata de persoana impozabila in numele careia actioneaza intermediarul.

Predarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor, in schimbul unui cupon valoric cu utilizari multiple acceptat drept contrapartida sau parte a contrapartidei de catre furnizor/prestator, intra in sfera TVA potrivit art. 268, in timp ce fiecare transfer anterior al respectivului cupon valoric cu utilizari multiple nu intra in sfera TVA.

In cazul in care o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, persoana respectiva trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii la organul fiscal competent. Declaratia trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea/numele persoanei impozabile, adresa postala, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul national de inregistrare fiscala, dupa caz, precum si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu si-a stabilit sediul activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia. Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent, pe cale electronica.

Acest proiect trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2019, insa drumul legislativ a depasit aceasta data. De abia in data de 20 martie 2019 a fost adoptat de Camera Deputatilor iar legea va intra in vigoare de la data de 20 aprilie 2019.