Categories
Financiar bancar Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Cum va arăta noul mod de calcul al ROBOR?

După modificarea OUG 114, BNR lucrează la noul mod de calcul al viitorului indicator ROBOR. Potrivit unor surse din BNR, viitorul indicator va avea un delay de circa un trimestru şi jumătate. Adică, pentru creditele care vor fi acordate, refinanţate sau recalculate în baza unui act adiţional, începând cu data de 2 mai 2019, va fi luată în calcul media tranzacţiilor efective de pe piaţa interbancară din ultimul trimestru din 2018.

După cum arată statisticile BNR pe site-ul instituţiei, aceasta ar fi de, grosier, de 2,39%. Totuşi rămâne de stabilit cum va face BNR să calculeze cu o cât mai mare exactitate această medie, ţinând cont de faptul că în anumite zile nu se fac tranzacţii. Unul dintre bancheri a precizat că, pe noua formulă de calcul, valoarea ratelor plătibile lunar va scădea cu valori cuprinse cu 1,5 puncte procentuale şi 5 puncte procentuale în următoarea perioadă.

Potrivit noii ordonanţe privind modificarea modului de calcul al dobânzilor variabile la creditele pentru populaţie, stabilirea noului indice care va sta la baza dobânzilor la creditele pentru populaţie se va realiza exclusiv de către BNR.

El va avea la bază dobânzile utilizate de băncile comerciale la tranzacţiile interbancare efective realizate de acestea în ultimul trimestru din 2018. Potrivit statisticilor BNR, dobânda medie a tuturor tranzacţiilor realizate efectiv pe interbancar în utlimul trimestru din 2018 a fost de 2,39%. Este adevărat, BNR încă discută dacă pentru zilele în care nu au avut loc tranzacţii bancare efective se pune dobânda din ziua precedentă sau nu. Faţă de un ROBOR de 3,23% la 3 luni, la sfârşitul lunii martie, indicator în funcţie de care se modifică dobânda creditelor în derulare sau a celor noi, un ROBOR nou, de 2,39% înseamnă o dobândă cu circa 1% mai mică decât cea utilizată până acum.