Valabilitatea vizei anuale a contabilului autorizat a fost prelungită!


Expertul contabil este persoana care a dobândit această calitate  şi are competenţa profesională de a organiza şi conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societăţilor comerciale, de a întocmi situaţiile financiare şi de a efectua expertize contabile.

Contabilul autorizat este persoana care a dobândit această calitate şi are competenţa de a ţine contabilitatea şi de a pregăti lucrările în vederea întocmirii situaţiilor financiare.

Accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat se face pe bază de examen de admitere, la care să se obţină cel puţin media 7 şi minimum nota 6 la fiecare disciplină, efectuarea unui stagiu de la unu la 3 ani şi susţinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului, conform reglementărilor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Conform Ordonanţei nr. 65/1994 experţilor contabili şi contabililor autorizaţi le este interzis să efectueze lucrări pentru operatorii economici sau pentru instituţiile la care sunt salariaţi şi pentru cei cu care angajatorii lor sunt în raporturi contractuale ori se află în concurenţă.

Menţionăm că, activităţile prevăzute de Ordonanţa menţionată mai sus, pot fi desfăşurate de persoane având calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat, înscrise în Tabloul experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România, denumit în continuare Tabloul Corpului, calitate dovedită cu legitimaţia de membru, vizată anual.

Recent, în Monitorul Oficial nr. 267/2019 a fost publicată Hotărârea nr. 85/2019 privind prelungirea perioadei de valabilitate a vizei aferente anului 2018 până la data de 30 aprilie 2019.

Ca o noutate legislativă, se prelungeşte perioada de valabilitate a vizei aferente anului 2018 până la data de 30 aprilie 2019.

Contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice şi juridice următoarele lucrări:
a) ţine contabilitatea operaţiunilor economico-financiare prevăzute în contract;
b) pregăteşte lucrările în vederea întocmirii situaţiilor financiare.
c) efectuează activităţi de evidenţă electronică a personalului şi de salarizare.

De reţinut că experţilor contabili şi contabililor autorizaţi le este interzis să efectueze lucrări pentru operatorii economici sau pentru instituţiile la care sunt salariaţi şi pentru cei cu care angajatorii lor sunt în raporturi contractuale ori se află în concurenţă.

În ceea ce priveşte viza anuala obligatorie pentru exercitarea profesiei trebuie să vă grăbiţi să o reînnoiţi având în vedere zilele nelucrătoare care vor urma.