Finanțarea programului de închidere a depozitelor neconforme de deșeuri. Cum se realizează?


Orice lucru de pe lume are un început și – vrem, nu vrem – are și un sfârșit. În lumea materiei nimic nu-i nepieritor. Dar, cu privire la tot ce-i bun, folositor și frumos, ne dorim ca sfârșitul cel inevitabil să se petreacă cât mai târziu. Să fie amânat, cumva, de s-ar putea.

În schimb, tuturor elementelor nocive, dăunătoare vieții omenești și mediului natural, nu le putem dori decât… o dispariție cât mai grabnică din peisaj. În această ultimă categorie se află și zecile de depozite de deșeuri neconforme existente pe teritoriul României.

Aceste depozite de deșeuri neconforme – dintre care unele de deșeuri periculoase și altele de deșeuri municipale – ar trebui închise nu doar pentru că ne-o solicită, cu insistență, „forurile europene”, ci și pentru amenințările pe care le presupune menținerea lor, la adresa sănătății populației și a mediului natural.

 

Știri juridice

În „Monitorul Oficial” 230/2019 a fost publicat Ordinul 233/2019 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a programului privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme. În noul ghid sunt cuprinse atât informații ce privesc scopul, obiectivul și indicatorul de performanță ale programului ori eligibilitatea solicitantului finanțării, a proiectului propus și a cheltuielilor aferente, cât și condițiile, termenele de analiză, evaluare, aprobare, implementare și decontare a proiectului propus.

Ca scop, prin recentul program se urmărește diminuarea efectelor nocive ale prezenței deșeurilor asupra sănătății umane și asupra mediului. Indicatorul de performanță e reprezentat de către numărul de depozite neconforme de deșeuri care-și vor închide, pentru totdeauna, porțile.

Programul – având caracter multianual și desfășurându-se la nivelul întregii țări – va fi finanțat din veniturile Fondului pentru mediu, în limita creditelor de angajament și bugetare prevăzute cu această menire, în bugetul Fondului.

În fiecare an, pot fi organizate una ori mai multe sesiuni de finanțare, ținându-se cont de suma ce a fost alocată. În vederea organizării sesiunii de finanțare, vor fi stabilite atât suma alocată pentru sesiune, cât și sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare, prin dispoziție a președintelui autorității (Administrația Fondului pentru Mediu).

În cadrul acestui program, finanțarea va fi acordată într-un procent de până la 100% din cheltuielile eligibile, în limita creditelor de angajament și bugetare aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli al autorității.

De finanțare vor beneficia proiectele prin care se urmărește închiderea acelor depozite neconforme de deșeuri care au fost depuse de către solicitanții deținători ai deciziei etapei de încadrare ori acordului de mediu pentru realizarea proiectului de închidere a depozitului emis de către autoritatea competentă în sectorul ocrotirii mediului. Calitatea de solicitanți o pot avea unitățile administrativ-teritoriale, la nivel local și județean.

 

Care sunt etapele programului?

Într-o primă etapă e publicat ghidul, însoțit de informațiile relevante pentru sesiunea de finanțare, pe pagina de internet a autorității. Urmează depunerea dosarelor, examinarea conformității administrative și a eligibilității solicitantului, avizarea dosarelor de finanțare propuse pentru aprobare.

Etapa următoare e postarea listei cu dosarele de finanțare respinse, urmată de rezolvarea contestațiilor și avizarea contestațiilor acceptate. Urmează aprobarea finanțării proiectelor avizate, postarea listei dosarelor aprobate pe site-ul autorității, încheierea contractelor de finanțare, implementarea proiectelor și, ca ultimă etapă, depunerea raportului de finalizare a acestora.

 

Care sunt criteriile de eligibilitate?

Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să îndeplinească, simultan, mai multe condiții. Astfel, este necesar să fie proprietar sau măcar administrator al terenului pe care va fi realizat proiectul și să dețină, pe numele său, decizia etapei de încadrare sau acordul de mediu pentru realizarea proiectului de închidere a depozitului.

Solicitantul nu trebuie să figureze, în evidențe, cu fapte sancționate de către legislația financiar-fiscală și să-și fi îndeplinit, în trecut, toate îndatoririle de achitare a taxelor, impozitelor și amenzilor către bugetul de stat, către bugetele locale, către bugetul Fondului pentru mediu.

El nu trebuie să fi obținut în trecut (și nici să fie pe cale de-a dobândi) vreo finanțare prin proiecte sau prin programe finanțate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, în vederea realizării investiției ce urmează să fie finanțată prin program și nu trebuie, de asemenea, nici să se afle în stare de insolvență.

Solicitantul trebuie să-și asume, pentru viitor, urmărirea de după închidere a depozitului pentru care a cerut finanțare, în acord cu prevederile din decizia etapei de încadrare sau din acordul de mediu. Mai trebuie și să emită o declarație potrivit căreia constituirea fondului pentru închidere și urmărire ar fi cauzat costuri sociale excesive și că este nevoie de surse de finanțare în scopul închiderii depozitului.

În plus, solicitantul își va asuma că va face demersuri în vederea recuperării costurilor de închidere, dar și pentru recuperarea costurilor de monitorizare post-închidere, de la operatorul depozitului de deșeuri, în conformitate cu prevederile legii și clauzele contractului încheiat cu respectivul operator. Sumele recuperate în acest mod vor fi restituite Administrației Fondului pentru Mediu, până la concurența sumei finanțate, adăugându-se dobânda legală – socotită de la data acordării finanțării până la momentul restituirii.

Proiectele prin care se urmărește închiderea depozitelor neconforme sunt eligibile dacă acestea se află pe lista depozitelor municipale de deșeuri ce trebuie închise (listă furnizată de către autoritatea centrală pentru protecția mediului și publicată pe pagina web a Administrației Fondului pentru Mediu).

 

Care sunt cheltuielile eligibile?

Potrivit recentelor știri juridice, în categoria cheltuielilor eligibile intră și cele efectuate pentru proiectul tehnic de execuție (în cazul în care n-a beneficiat de finanțare din alte surse sau fonduri decât bugetul local al solicitantului) ori pentru studiul de fezabilitate (în cazul proiectelor la care n-au fost demarate lucrările incluse în studiu iar acesta n-a primit finanțare din alte surse sau fonduri decât bugetul local al solicitantului).

Tot cheltuieli eligibile sunt și cele efectuate cu asigurarea dirigenției de șantier, cu lucrările de construcții și instalații aferente organizării de șantier, precum și cheltuielile ocazionate de construcții, instalații, utilaje și echipamente tehnologice și funcționale ce necesită montaj și de montajul respectiv.

 

Vechea problemă a deșeurilor…

Anul trecut, România avea peste cincizeci de depozite neconforme de deșeuri. Multe erau (sunt) depozite de deșeuri periculoase. Chiar dacă nu-i tot la fel de problematică precum închiderea unui depozit de deșeuri primejdioase, închiderea unui depozit de deșeuri municipale presupune costuri serioase și operațiuni ce se pot dovedi anevoioase.

De exemplu, e necesară împiedicarea accesului persoanelor neautorizate în incinta fostului depozit, precum și prevenirea contaminării zonelor învecinate sau a pânzei de apă freatică cu apele poluate prin contactul cu deșeurile (așa numitul levigat).

Că România nu se află, la nivelul UE, printre campionii bunei gestionări a deșeurilor este, deja, vizibil din avion. Se vede, încă și mai bine, din apropiere, de la mică distanță. La margine de sat sau chiar în plin centru de oraș.

Poluarea domeniului public cu deșeuri de tot felul – de la ambalaje alimentare și până la reziduuri provenite din demolări – a ajuns la niveluri fără precedent. Se discută despre închiderea unor (zeci) depozite de deșeuri neconforme… E lăudabil. Dar miile de „depozite” neautorizate, netrecute pe „hartă”, ignorate cu perseverență de către autoritățile locale și centrale, dar vizibile aproape pretutindeni, când vor fi închise?

Că doar nu ne-am propus să ne preschimbăm țara într-un imens depozit de deșeuri, vizibil de pe Lună! Că doar nu ne aflăm pe un tărâm al nimănui, în care fiecare se debarasează unde-i vine mai comod de tot ce nu-i mai e de folos!