Legea Petrolului ar putea fi modificată!


Un proiect de lege care modifică Legea Petrolului obligă petroliştii care au concesionate perimetre de explorare de la stat să încheie cu fiecare propietar de teren acte prin care să închirieze sau să cumpere terenul, fie doar şi pentru că o maşină intră pe proprietatea lor.

Acum, legea permite companiilor să despăgubească individual proprietarii, în prima fază a operaţiunilor, urmând ca abia apoi petroliştii să fie obligaţi să cumpere sau să închirieze terenul. Petroliştii spuun că, dincolo de bani, acest proiect riscă să blocheze explorarea resurselor de petrol şi gaze. Iniţiatiorul proiectului, care a primit până acum doar avize negative, dar mai încearcă o dată, spune însă că astfel proprietarii de terenuri, care au parte de abuzuri din partea petroliştilor, sunt şi ei protejaţi. Însă, există şi un conext cel puţin interesant al întregii afaceri.

În forma actuală a legii, în etapa în care companiile petroliere intră pe terenurile private în primele faze ale explorării, afectând proprietarul doar prin trecerea maşinilor, compania petrolieră se înţelege cu proprietarul în baza unei convenţii şi plăteşte despăgubiri pentru că a trecut cu maşina pe acolo, în faza de explorare, fără să afecteze în alt fel proprietarul şi fără să construiască ceva. Abia în fazele ulterioare, petroliştii sunt obligaţi să obţină un drept de folosinţă a terenurilor pe care încep să îşi desfăşoare activitatea, şi aici intervin prevederile articolului 6 de mai sus: firmele cumpără terenurile de la oameni, le plătesc chirie, fac schimb de teren cu despăgubire, etc.

În forma care se doreşte modificată, iniţiatorii vor ca aceste despăgubiri să fie plătite proprietarilor de terenuri chiar de la început, inclusiv pentru terenurile pe care se face doar trecerea.