Există probabilitatea de a fi introdus un nou calendar de scumpire a gazelor naturale


Vicepreședintele ANRE a admis probabilitatea ca instituția să reglementeze un nou-calendar de reliberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii casnici, piață care, timp de trei ani, este reglementată în urma OUG 114. Momentan, populația primește doar gaze din producția internă, la prețul de 68 de lei/MWh, sub cel al pieței.

Vicepreședintele ANRE spune că detaliile unui viitor calendar de creștere a prețurilor la gaze pentru populație, care acum primește doar gaze din producția internă la prețul de 68 de lei/MWh, țin de viitoarele negocieri cu Comisia Europeană.

“Pe 7 martie s-a votat un infringement împotriva României pentru aplicarea incorectă a Directivei gazelor, pentru care am început deja discuţiile cu Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, chiar şi cu Comisia şi am obţinut o amânare. Termenul până la care trebuie să dăm răspuns la punerea în întârziere este 25 mai. Noi speram la o amânare de două luni. Am primit doar două săptămâni, sau mai puţin de 20 zile.

Între timp eu cred ca Guvernul României a dat un semnal destul de important şi a renunţat la limitarea preţului la noncasnic, care era, cred, părerea mea personală, cel mai sensibil punct din documentul primit de la Comisie cu punerea în întârziere privind încălcarea Directivei gazelor. Şi, cu siguranţă, din acest moment încolo, vor începe discuţiile, eventual negocierile cu Comisia Europeană, care , părerea mea personală, este că se vor finaliza printr-un calendar de reliberalizare. Asta cred eu, pentru că, ştim foarte bine, că o revenire bruscă, de pe o zi pe alta la preţurile concurenţiale, poate avea efecte destul de dure”, a spus acesta.