Proiectul repatrierii rezervei naţionale de aur a fost adoptat de Senat!


Proiectul privind repatrierea rezervei naţionale de aur a fost adoptat luni de Senat. Documentul prevede ca Banca Naţională să aducă în ţară 91,5% din aurul depozitat în străinătate, respectiv peste 55 de tone de aur.

Proiectul de lege, care va fi transmis acum spre dezbatere și deputaților, modifică Legea 312/2004 privind statutul BNR.

Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în Banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru păstrare.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 104 tone, din care aproape 60% este depozitat în Marea Britanie.

“România are cu totul altă situaţie economică şi poziţie internaţională faţă de anii 1999 – 2002, când a fost făcut transferul celor 61 de tone de aur la Londra. România este credibilă, are o solvabilitate mult mai consistentă, mai solidă faţă de acum 19 ani. Suntem stat membru al Uniunii Europene şi NATO, avem o economie de piaţă deplin funcţională, avem o creştere economică robustă şi susţinută an de an şi avem una dintre cele mai mici datorii publice”, a declarat premierul.