Mobilitatea transfrontalieră a societăţilor este facilitată de UE!


Ambasadorii statelor membre au confirmat acordul cu Parlamentul European obținut de Președinția română, prin echipa Ministerului Justiției, asupra Proiectului de Directivă privind transformările, fuziunile și divizările transfrontaliere ale societăților, potrivit unui comunicat.

Acest instrument face parte dintr-un pachet legislativ în domeniul societăților, alături de Directiva Digitalizare, cu privire la care s-a ajuns la un acord cu Parlamentul European încă din luna februarie a acestui an.

Constituirea online a societăților, transferul sediului acestora într-un alt stat membru, reglementate în cele două noi directive, reprezintă un important pas înainte în legislația europeană în materia dreptului societar. Soluțiile online şi un regim armonizat al operațiunilor transfrontaliere permit companiilor să economisească timp şi bani, făcând posibil pentru întreprinzătorii onești să-și dezvolte sau să-și reorganizeze afacerea în alte state membre ori să decidă care este locul cel mai adecvat pentru a iniția sau continua o afacere.

Sunt reglementate, pentru prima oară la nivelul Uniunii Europene, proceduri de transformare şi divizare transfrontalieră şi este îmbunătățit regimul fuziunilor transfrontaliere, fiind introduse reguli unitare, sistematice pentru toate cele trei operațiuni, în acord cu realitățile economice şi sociale actuale.