Ordin nr. 660/2019-privind aprobarea Metodologiei de elaborare a Registrului naţional al calificărilor profesionale


ORDIN
privind aprobarea Metodologiei de elaborare, actualizare şi gestionare a Registrului naţional al calificărilor profesionale din România

  • ANEXE

Având în vedere prevederile:

– art. 14 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 917/2018 privind aprobarea Registrului naţional al calificărilor profesionale din România;
– art. 12 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 26/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 17 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 12/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
– Hotărârii Guvernului nr. 556/2011 privind organizarea, structura şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Calificări, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul educaţiei naţionale şi ministrul muncii şi justiţiei sociale emit prezentul ordin.

Art. 1. – Se aprobă Metodologia de elaborare, actualizare şi gestionare a Registrului naţional al calificărilor profesionale din România, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. – Toate calificările care se vor introduce în Registrul naţional al calificărilor profesionale din România vor fi descrise într-o fişă a calificării, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 3.În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă dispoziţiile art. 3 – 10 din Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 35/3.112/2004 pentru aprobarea Nomenclatorului calificărilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 4 februarie 2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 4. – Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Calificări şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 5. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei naţionale,
Ecaterina Andronescu

p. Ministrul muncii şi justiţiei sociale,
Adrian Marius Rîndunică,
secretar de stat

 


SUMAR:

  • ANEXA Nr. 1 Metodologie de elaborare, actualizare şi gestionare a Registrului naţional al calificărilor profesionale din România
  • ANEXA Nr. 2 Fişa calificării

ANEXA Nr. 1

METODOLOGIE
de elaborare, actualizare şi gestionare a Registrului naţional al calificărilor profesionale din România

  • CAPITOLUL I Generalităţi
  • CAPITOLUL II Introducerea unei calificări în RNCP
  • CAPITOLUL III Actualizarea RNCP
  • CAPITOLUL IV Arhivarea

CAPITOLUL I
Generalităţi

Art. 1. – Prezenta metodologie reglementează procedura de introducere a calificărilor, de actualizare şi gestionare a Registrului naţional al calificărilor profesionale din România, denumit în continuare RNCP.

Art. 2. – O nouă calificare se introduce în RNCP condiţionat de existenţa a minimum o ocupaţie în Clasificarea ocupaţiilor din România, denumită în continuare COR, ce poate fi practicată cu respectiva calificare.

Art. 3. – Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC) actualizează, gestionează şi publică pe site-ul său RNCP.

CAPITOLUL II
Introducerea unei calificări în RNCP

Art. 4. – Introducerea unei calificări în RNCP se realizează:

a) prin preluarea calificărilor din Nomenclatorul calificărilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 35/3.112/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi din Registrul naţional al calificărilor profesionale din educaţie şi înscrierea lor în RNCP;
b) pe baza standardului ocupaţional/standardului de pregătire profesională recunoscut la nivel naţional, aprobat în condiţiile reglementărilor legale în vigoare.

Art. 5.(1) Autoritatea Naţională pentru Calificări, denumită în continuare ANC, împreună cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, denumit în continuare MMJS, şi comitetele sectoriale, analizează fiecare calificare din nomenclatorul calificărilor prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. a) şi elaborează fişa calificării în baza căreia se va realiza introducerea calificării în RNCP, după modelul prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.
(2) Pentru calificările prevăzute la art. 4 lit. b), ANC realizează fişa calificării după modelul prevăzut în anexa nr. 2 la ordin şi solicită avizul MMJS şi al ministerului de resort privind introducerea calificării în RNCP, în maximum 30 de zile de la data deciziei de aprobare a standardului ocupaţional/ordinului ministrului de aprobare a standardului de pregătire profesională.
(3) Activitatea prevăzută la alin. (1) se va încheia în termen de un an de la publicarea prezentei metodologii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 6.(1) Lista calificărilor nou – introduse în RNCP se aprobă prin ordin comun al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului educaţiei naţionale, la propunerea ANC.
(2) Ordinul prevăzut la alin. (1) se emite de două ori pe an, în lunile martie şi septembrie ale anului calendaristic, sau ori de câte ori consideră necesar cele două ministere de resort.
(3) În termen de 10 zile de la publicarea ordinului prevăzut la alin. (1) în Monitorul Oficial al României, Partea I, ANC înregistrează şi publică în RNCP noile calificări.
(4) ANC poate emite o aprobare provizorie pentru introducerea unei noi calificări în RNCP, în perioadele dintre emiterea ordinelor comune ale ministrului educaţiei naţionale şi ministrului muncii şi justiţiei sociale, prin decizie a preşedintelui ANC.

CAPITOLUL III
Actualizarea RNCP

Art. 7.(1) Calificările înscrise în RNCP se actualizează de fiecare dată când standardele ocupaţionale/de pregătire profesională se revizuiesc conform dinamicii pieţei muncii, prin realizarea unei noi fişe conform art. 5 alin (2).
(2) Actualizarea calificării ca urmare a revizuirii informaţiilor din standardul ocupaţional/de pregătire profesională corespunzător poate presupune şi redenumirea sau arhivarea calificării, în situaţia în care aceasta a fost revizuită într-un procent mai mare de 50%.
(3) Actualizarea RNCP ca urmare a revizuirii standardului ocupaţional/de pregătire profesională se realizează de drept de către ANC pe baza standardului ocupaţional/de pregătire profesională revizuit, în termen de maximum 30 zile de la data deciziei de aprobare a standardului ocupaţional/ordinului ministrului de aprobare a standardului de pregătire profesională, prin realizarea unei noi fişe după modelul prevăzut în anexa nr. 2 la ordin şi solicitarea avizului MMJS şi al ministerului de resort.
(4) ANC solicită comitetelor sectoriale confirmarea validităţii unei calificări înscrise în RNCP cel puţin o dată la 5 ani.

Art. 8. – Aprobarea provizorie de actualizare a RNCP se realizează prin decizie a preşedintelui ANC.

CAPITOLUL IV
Arhivarea

Art. 9.(1) Arhivarea unei calificări din RNCP poate fi solicitată de către angajatori, ministere, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, organizaţii sindicale, asociaţii patronale, asociaţii profesionale şi furnizori de formare profesională şi/sau alte instituţii abilitate sau de reglementare.
(2) Activitatea de arhivare a calificării care nu mai este cerută pe piaţa muncii se realizează la solicitarea persoanelor juridice interesate, prevăzute la alin. (1), prin transmiterea către ANC a unei cereri de arhivare, la care vor fi anexate următoarele documente:

a) referat de fundamentare care să cuprindă informaţii privind necesitatea arhivării calificării;
b) avizul MMJS, din care să rezulte acordul privind arhivarea calificării;
c) avizul ministerului de resort care reglementează activitatea în domeniu sau, după caz, al asociaţiilor profesionale, din care să rezulte acordul acestora privind arhivarea calificării;
d) avizul comitetului sectorial din domeniu sau, dacă acesta nu există, al Asociaţiei Naţionale a Comitetelor Sectoriale din România, din care să rezulte acordul privind arhivarea calificării.

(3) Pentru obţinerea avizelor prevăzute la alin. (2) lit. b) – d), persoana juridică va depune la respectivele instituţii o cerere însoţită de referatul de fundamentare.
(4) Lipsa oricăruia dintre documentele prevăzute la alin. (2) atrage respingerea de drept a cererii.
(5) ANC poate iniţia arhivarea unei calificări în situaţia actualizării acesteia.

Art. 10.(1) Aprobarea provizorie de arhivare a unei calificări din RNCP se realizează prin decizie a preşedintelui ANC, care se aduce la cunoştinţă solicitantului în termen de 15 zile lucrătoare de la emitere.
(2) Lista calificărilor care nu mai sunt cerute pe piaţa muncii şi urmează a fi arhivate de ANC se aprobă prin ordin comun al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului educaţiei naţionale, la propunerea ANC.
(3) Ordinul prevăzut la alin. (2) se emite de două ori pe an, în lunile martie şi septembrie ale anului calendaristic, sau ori de câte ori consideră necesar cele două ministere de resort.
(4) În termen de 10 zile de la publicarea ordinului prevăzut la alin. (2) în Monitorul Oficial al României, Partea I, ANC arhivează electronic calificările care nu mai sunt cerute pe piaţa muncii.