Categories
Agricultură şi silvicultură Internaţional Ştiri

Conform prognozei Comisiei Europene culturile de iarnă nu sunt în cele mai bune condiţii

Culturile de iarnă nu sunt în cele mai bune condiţii, indică ultima prognoză a Comisiei Europene. Instituţia estimează că fermierii ar putea obţine în medie 4,5 tone de grâu la hectar, cu 5,4% mai puţin decât anul trecut. România ar putea avea astfel a doua cea mai mare scădere a randamentului la această cultură, după Spania pentru care se prognozează un minus de 16 procente.

România ar putea raporta a doua cea mai mare scădere a randamentului la producţia de grâu de toamnă, după Spania, indică ultima prognoză realizată de Comisia Europeană care estimează pentru ţara noastră un minus de 5,4% faţă de anul trecut, până la 4,5 tone la hectar. Aceasta în contextul în care, majoritatea statelor europene aşteaptă o producţie mult mai bună decât în 2018, media fiind de plus 7,1%, până la 5,8 tone la hectar.

“În ciuda surplusului aproape normal de apă din această iarnă, culturile de iarnă sunt într-o stare proastă din cauza campaniei de semănat. În toamnă, solul uscat a dus la semănări întârziate și la apariția lentă a plantei, ceea ce a dus la culturi subdezvoltate și slabe”, se arată în ultima prognoză realizată de către Comisia Europeană.

O scădere similară cu cea de la grâu este aşteptată şi la orz (mius 5,8%), astfel că fermierii români ar putea obţine în medie 4,8 de tone la hectar. Media în UE este de 6 tone la hetar, cu 9,6% mai mult decât în 2018, dar sunt aşteptate scăderi mari, de minus 16 şi respectiv minus 10% în Spania şi respectiv Polonia.