Europarlamentarii doresc protecția tuturor agricultorilor


Europarlamentarii votează un serie nouă de norme care vor asigura protecția tuturor agricultorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din UE împotriva practicilor de rea credință din partea partenerilor de afaceri mari, precum supermarketurile sau comercianții cu amănuntul. Furnizorii mai mici, de multe ori, nu au posibilitatea de a negocia prețul produselor în comparație cu cumpărătorii mari și nu au soluții alternative, potrivit unui comunicat.

Practicile comerciale necorespunzătoare pot avea ca rezultat amenințarea supraviețuirii producătorilor mai mici, descurajarea întreprinderilor mai mici de a investi în noi tehnologii sau accesa piețe noi, generarea costurilor suplimentare sau veniturilor mult mai slabe decât cele așteptate, supraproducția și irosirea alimentelor.

Noile norme fixează reguli minime care vor proteja toți participanții din lanțul de aprovizionare cu alimente cu un venit mai mic de 350 de milioane de euro (producători, cooperative, operatori din sectorul prelucrării alimentelor și comercianți cu amănuntul). Noile norme se aplică și furnizorilor non-europeni.