Eurodeputaţii au adoptat Legea securităţii cibernetice


Eurodeputaţii au adoptat la Strasbourg legea UE a securităţii cibernetice, prin care se înfiinţează prima schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele şi serviciile vândute în UE îndeplinesc standardele de securitate cibernetică, arată un comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, PE a votat de asemenea o rezoluţie ce îndeamnă la acţiune la nivel european asupra ameninţărilor de securitate legate de prezenţa tehnologică crescută a Chinei în Uniunea Europeană.

Membrii PE îşi exprimă profunda îngrijorare asupra acuzaţiilor recente potrivit cărora echipamentele 5G ar putea avea încorporate opţiuni care ar permite fabricanţilor chinezi şi autorităţilor accesul neautorizat la date cu caracter personal şi telecomunicaţii din interiorul UE.

Eurodeputaţii s-au arătat îngrijoraţi şi de faptul că vânzătorii de echipamente din ţări terţe pot prezenta un risc de securitate pentru UE, datorită legilor din ţările lor de origine care obligă toate companiile să coopereze cu statul chiar şi din străinătate, bazându-se pe o definiţie foarte vagă a securităţii naţionale. În mod special, legile chineze de securitate naţională au declanşat reacţii în diferite ţări, de la evaluări de securitate până la restricţii totale.