A fost aprobată Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat!


Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare, a cărui finalitate este dezvoltarea cunoașterii prin cercetare științifică originală.

Doctor este un titlu academic într-un domeniu specific, conferit candidatului, numit doctorand, care a susținut cu succes teza de doctorat și a obținut diploma de doctor.

Studiile universitare de doctorat se organizează în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005, privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006 şi cu respectarea prevederilor din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011.

Potrivit ultimelor ştiri juridice, în Monitorul Oficial nr. 176/2019 a fost publicat Ordinul nr. 3200/2019 privind Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat şi a sistemelor de criterii, standarde şi indicatori de performanţă.

Programele de studii universitare de doctorat se organizează în şcoli doctorale, care au pentru fiecare domeniu cel puţin 3 conducători de doctorat şi sunt supuse evaluării externe periodice în vederea acreditării.

Asigurarea calităţii studiilor doctorale este centrată pe rezultate exprimate în cunoştinţe, valori, aptitudini şi atitudini care se obţin prin parcurgerea şi finalizarea unui program de studii şi prin calitatea rezultatelor cercetării ştiinţifice obţinute de către doctoranzi şi conducătorii de doctorat.

Potrivit ştirilor juridice, studiile universitare de doctorat au drept finalitate formarea resursei umane înalt calificate pentru cercetare ştiinţifică şi învăţământ superior. Formarea prin cercetare pentru cercetare ştiinţifică, inovare şi transfer de cunoaştere constituie o experienţă profesională de cercetare, finalizată după elaborarea şi susţinerea tezei de doctorat, prin acordarea titlului de doctor.

Candidatul admis la un program de studii universitare de doctorat este înmatriculat, devine student doctorand şi se bucură de drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţie şi de metodologii sau regulamentele aprobate de senatele universitare.

Activitatea desfăşurată de studentul doctorand în cadrul unei şcoli doctorale este coordonată de un conducător de doctorat – cadru didactic sau cercetător, cu experienţă în domeniul cercetării ştiinţifice.

Teza de doctorat cuprinde rezultatele originale ale cercetării ştiinţifice elaborate de studentul doctorand şi este condiţie pentru obţinerea titlului de doctor.

Instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) are una sau mai multe şcoli doctorale şi poate organiza programe universitare de doctorat, dacă este legal înfiinţată şi a parcurs procedura de evaluare pentru acreditare.

Şcolile doctorale în funcţiune, acreditate la data intrării în vigoare a prezentului ordin, urmează procesul de evaluare periodică la intervale de 5 ani, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Menţionăm că titlul științific de Doctor este acordat, prin înaintarea de către Comisia de doctorat a Hotărârii conducerii I.O.S.U.D. Ministerul Educației și Cercetării primește de la I.O.S.U.D dosarul de doctorat și un exemplar al tezei de doctorat, în vederea validării hotărârii comisiei de doctorat de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Conferirea titlului de doctor se face prin ordin al Ministrului Educației și Cercetării, la propunerea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare