Reprezentanții Asociației Române a Băncilor s-au întâlnit pentru a discuta despre efectele negative create de Guvern


Reprezentanții Asociației Române a Băncilor s-au întâlnit astăzi cu cei de la Ministerul de Finanțe, pentru a discuta despre efectele negative create de Guvern prin OUG 114, adoptată la finalul anului trecut.

Astfel, reprezentanţii băncilor susţin că taxarea cu 2% a activelor financiare ale băncilor, în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, nu are cum să-şi atingă obiectivele, militând pentru renunţarea la măsura implementată de Guvern.

“S-a prezentat că oarecum o astfel de taxă nu are cum să ajungă la obiectivele declarate, dimpotrivă, şi că noi suntem deschişi să încercăm să explicăm lucrurile acestea, prima opţiune pentru noi fiind renunţarea la această taxă, dar dacă nu se renunţă atunci a doua opţiune este să limităm efectele prin găsirea celor mai bune metode de reducere a bazei de taxare, reducerea nivelului, pentru că nivelul taxei este foarte mare. La bază este foarte dificil de discutat economic pentru că, până la urmă, dacă te uiţi la activ şi vezi care sunt cele mai importante, nu în ordinea lichidităţii, cum se găsesc ele în bilanţ, creditarea populaţiei şi a companiilor. Taxez creditarea populaţiei şi companiilor dorind să o creşti, de fapt? Şi aceasta este declaraţia, am dori să crească creditarea populaţiei şi a companiilor dar o taxăm. Cum poţi să creşti lucrurile acestea? Taxăm titlurile de stat care înseamnă datoria statului la bănci şi înseamnă că până la urmă creşte preţul îndatorării şi e plătit de toată lumea” preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.